Publicat de: Doru Cîrdei | 29/08/2011

LIMBA NOASTRĂ

La data de 31 august, în Republica Moldova se sărbătorește în mod oficial, sărbătoarea “Limba Noastră”. Aceasta marchează ziua istorică de 31 august 1989, când Sovietul Suprem al R.S.S.M., în contextul dezlipirii Basarabiei de U.R.S.S., a votat trecerea de la limba rusă la limba română, ca limbă de stat, precum și trecerea de la alfabetul chirilic, la alfabetul latin.

Limba noastră, în Republica Moldova. Trecerea la limba română precum și la alfabetul latin, mai întâi de toate a însemnat o mare și radicală schimbare. De acum basarabienii nu mai erau parte a imperiului sovietic și nu mai erau obligați săi vorbească limba. În acea vreme, mai toți, doreau să vorbească românește. Era la modă. Erai cineva dacă posedai limba română literară. Apoi au venit vremuri când euforia schimbării limbajului s-a domolit și chiar a trecut. Ambiția pentru practicarea limbii române literare a fost înlocuită cu mulțumirea vorbirii unui dialect românesc arhaic, cu un vocabular sărac, “îmbogățit” cu rusisme. A fost inventată noțiunea de „limbă moldovenească”. A fost “creat” chiar și un dicționar moldovenesc – român… Deși contestată de intelectuali, limba moldoveneacă a fost decretată limbă de stat. Și așa este până în prezent. Dar aceasta nu este tot. Noi suntem o populație bilingvă. Vorbim, limba română, dar vorbim și limba rusă. Vorbim limba română, pentru că este limba noastră, dragă, dar vorbim și limba rusă, ca să putem comunica cu cei cărora nu le este dragă limba noastră, și nu au de gând să o învețe niciodată… Cât vom continua așa?

Limba noastră, a credincioșilor. Schimbările radicale produse de Cristos în viața noasră au inclus schimbarea limbajului. Am fost eliberat din imperiul păcatului acestei lumi și nu mai sunt obligat să-i vorbesc limba. Acele cuvinte “de legătură” au fost înlocuite cu semne de punctuație. Frazele “de felicitare”, au fost înlocuite cu fraze de felicitare. Imaginația creativă pentru a falsifica adevărul, a fost înlocuită arta prezentării adevărului. Cu câtă pasiune studiam comunicarea biblică, a comnității urmașilor lui Isus! Dar de la un moment dat am decoperit “opțiunea” unei limbi mixte, “nici prea-prea, nici foarte-foarte”. Este limba noastră, a “credincioșilor”. Nu este nebiblică și nici biblică. Este de amândouă, la un loc. Acest dialect nu include termeni de  mahala și nici jargon de penitenciar. Însă se dă vorbită (și chiar scrisă) când trebuie să-ți iei doza de bârfă, de ceartă, sau de denigrare. Așa am ajuns chiar să oficializăm limba noastră, a „credincioșilor”. Ea a devenit “limbă de stat” în timpul vizitelor noastre, a ședințelor comitetelor noastre, a conferințelor noastre, a blogosferei noastre, etc. Și ce dacă este contestată de adevărul “științific” al Bibliei. Este limba noastră, a “credincioșilor” și o practicăm! Dar aceasta nu este tot. Am întâlnit și “credincioși” bilingvi. Și pe vremea apostolilor erau (Iacov 3:10). În mediul sacru vorbesc limba spirituală, chiar fără accent “regional”. În mediul secular, sunt fluent și versat în graiul profan. Minciuna (Efeseni 4:25), cuvintele stricate (Efeseni 4:29), clevetirea (Efeseni 4:31), cuvintele porcoase și glumele proaste (Efeseni 5:4) nu pot face din limbajul credincioșilor. Din acest motiv, posed limba “străină” a celor care nu fac parte din etnia noastră cerească. Și uite așa, “cu iudeul mă fac iudeu, iar cu grecul mă fac grec” (1Corinteni 9:20-23), dar nu ca să-i câștig pentru Cristos, ci din cauză că ei m-au câștigat pentru … Cât vom continua așa?

Reclame

Responses

  1. Ganduri bune atat in ceea ce priveste limba noastra cea romana, cat si in privinta limbii noastre bisericesti… Cred ca s-ar merita ca problema limbii, in special, limba credinciosilor, sa fie abordata in cadrul unui seminar sau unei dezbateri fratesti…

  2. Mulțumesc, Frate Valeriu, pentru apreciere. Dumneavoastră sunteți omul potrivit să lansați tema limbii petnru studiu. Vâ susțin!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: