Publicat de: Doru Cîrdei | 31/07/2011

Ne-fericirea de a te plânge

Am ajuns rău de tot. În numele “drepturilor omului” am derapat în mlaștina “dreptului de a ne plânge”. Pronunțăm sentințe pentru toți, care sunt vinovați de toate; de toate ce ni se întâplă. Ne plângem că unii sunt vinovați că suntem săraci. Arătăm cu degetul spre alții care ne-au răpit sănătatea. Protestăm contra celor din stânga și din dreapta cu privire la tot ce nu ne convine. Nici Dumnezeu, nu-și face “datoria”, vociferează unii: prea multă nedreptate este în lume! Este adevărat, suntem de plâns, dar este plângerea un remediu?

Plângerea, îninte de toate, trădează un soi de mândrie dezlănțuită. Atunci când mă plâng împotriva cuiva, eu, defapt, pledez nevinovat. Sunt perfect, iar singura mea problemă este că cei din jurul meu sunt degradați. Nefericirea mea constă în satrea de depravare a celor ce mă înconjoară. Sunt o victimă răzleață a unei societăți ce puroiază. Ei, alții, trebuie să se căiască, să-și dea corigențele, să dea socoteală!

Plângerea este generată de iresponsabilitate. Deoarece nu îmi asum nici cel mai mic grad de responsabilitate pentru ceea ce îmi pricinuiește disconfortul, am decis să acuz pe cei responsabili. Ei sunt responsabili, deoarece așa am decis eu. Iar faptul că cei care eu îi reclam, nu-și asumă responsabiitatea nefericirii mele, mă face și mai nefericit!

Plângerea este o rețetă sigură pentru nefericire. Nefericitul care se plânge, de fapt, a decis să-și cultive nefericirea. Să o crescă. Să o aprofundeze și să o propage. Când încep să practic plângerea, bârfitorii și denigratorii îmi zâmbesc și îmi spun bun venit în clubul lor. Aici, la această nouă adresă, se face “schimb de experință” în materie de bombăneală. Practicând sportul aruncatului cu noroi, mă fac una cu noroiul. Tot ce am urmărit a fost să murdăresc pe alții, și am ajuns murdar, mizerabil, nefericit. Nefericit de tot!

Remediul însă, nu este plângerea, ci plânsul. “Ferice de cei ce plâng” a spus Proprietarul fericirii (Matei 5:4). Și ce dacă plânsul este asociat cu slăbiciunea? “Slăbiciunea” de a-mi recunoaște vina și de a-mi asuma răspunderea greșelilor proprii nu mă face slab. Plânsul corectiv (și nici pe departe, plângerea rebelă) sunt calea spre fericire; spre Sursa ei. Cum ar arăta lumea care a abandonat pentru totdeauna plângerea și a decis să plângă?

Reclame

Responses

  1. Cît de mult adevăr în ceea ce scrieți, frate Doru! Natura noastră depravată de păcat are mereu tendința de a se plînge de trecut, prezent, circumstanțe și împrejurări! Abordăm cu ușurință o atitudine de victimă și găsim vinovați, în loc să căutăm transformarea eșecului nostru într-o nouă pistă de decolare spre noi înălțimi! Nu spun că este ușor, iresponsabilitatea care ne caracterizeaza uneori ca personalitate, alteori ca generație ne demonstrează în fiecare zi că nimic bun nu locuiește în noi! Asta însă nu ar trebui să ne demoralizeze, ci dimpotrivă să ne motiveze și mai mult să apelăm la Cel care are puterea de a schimba eșecul în binecuvîntare! Așa după cum spuneați altădată, chemarea noastră ca creștini este să schimbăm circumstanțele prin credința în Cel ce poate s-o facă și nicidecum să ne lăsăm influențați de ele! Cu toate acestea atît de multe ori eșuam, de ce, deoarece a vorbi este ușor, pe cînd o schimbare cu adevărat necesită mult efort și perseverență, ceea ce atît de mult ne lipsește! De asta ne dăm seama că unica soluție este să venim la bunul nostru Tată, care este Dumnezeul oricărei îndurări și să plîngem cu amar cerșind mila Sa!

    • Este timpul să înțelegem demnitatea de a plânge, de a recunoaște și de regreta falimentul, la picioarele Salvatorului! „Pânâ aici” spiritului de revoltă a inimii împietrite!

  2. Daca blogul dvs se incadreaza in criterile blogosferei crestine http://blogosferacrestina.blogspot.com/ va rugam sa il inscrieti, spre folosul tuturor.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: