Publicat de: Doru Cîrdei | 31/05/2011

Pe Baraba sau pe Isus?

Am fost creați cu abilitatea de a decide. Aceasta este un privilegiu deosebit, dar și o mare responsabilitate. Viața noastră este, în mare măsură, suma deciziilor noastre. Într-o lume dualistă, trebuie să alegem între Dumnezeu și diavolul, între bine și rău, între viață și moarte. Într-o zi, oameni ca noi (ca mine și ca tine) au fost puși în fața unei alegeri: “pe Baraba sau pe Isus?” (Matei 27:15-25). Să învățăm din istorie, arta de a evita greșeli și de a alege corect.

Nu te eschiva când trebuie să alegi. Vezi, Pilat era competent să decidă între Baraba și Isus. El nu avea nici un dubiu, nici o confuzie cu privire la cei doi. Contrastul între cei doi era foarte mare. El știa că Baraba este un “întemnițat vestit” (Matei 27:16), un pericol social (Luca 23:19). Despre Isus, Pilat cunoștea că este trimis în judecată din motive de invidie (Matei 27:18), constatase că este nevinovat (Matei 27:23; 24), și fusese avertizat că Dumnezeu este de partea Lui (Matei 27:19). Cu toate acestea, s-a eschivat de la responsabilitatea de a alege. A vrut să fie democractic. A încredințat mulțimii acest prerogativ. Iar ceea ce a ales gloata, a fost regretabil…

Și noi suntem vulnerabili în acest domeniu. Suntem tentați să ne eschivăm când trebuie să alegem. Prea adesea suntem nedeciși în domeniul spiritual, când trebuie să alegem între Dumnezeu și diavolul, între mântuire și pierzare, etc. Deși contrastul este izbitor, cei mai mulți oameni rămân departe de Dumnezeu, întârzie să-L urmeze. Deși avem argumente suficiente pentru a face alegeri corecte , ceva în ființa noastră, o iresponsabilitate, ne determină să lăsăm pe alții să aleagă pentru noi.

Nu te lăsa manipulat de cei răi, când trebuie să alegi. Majoritatea aceea care trebuia să aleagă intre Baraba și Isus. Și care a fost problema? Nu știau acei oameni calitățile lui Isus și antecedentele penale ale lui Baraba? Cei vindecați de Isus, hrăniți în mod supranatural, eliberați de demoni și înviați din morți de Isus erau printre ei. Cu toate acestea l-au ales pe Baraba, fiind înduplecați și manipulați de conducătorii lor relogioși (Matei 27:20). Observați, invidia și răutatea unor oameni influienți au trimis pe Isus în judecată și în același timp a determinat votul popular majoritar.

Cât de conștient ești de forțele rele care caută cu orice preț să te influiențeze? Tu trebuie să alegi, dar de fapt altcineva se luptă să te folosească și să alegi ce vrea el. Iată din ce motiv, deși oamenii știu cine este Isus, sunt atât de puțini cei care l-au ales pe El și trăiesc pentru El. Mulțimea este manipulate prin religie și tradiții, prin oferte și beneficii superficiale, pe orice cale. Și astăzi, cei care Îl aleg pe Isus nu sunt la modă. Ei pozează ca niște ciudățenii, ca niște neconformiști, deoarece nu se aliniază mulțimii, nu se lasă manipulați. Până și din punct de vedere politic, manipularea determină electoratul. Ca să eviți o alegere greșită, foarte simplu, trebuie să refuzi orice manipulare.

Alege în baza unor motive concrete. Nu încape cini un soi de îndoială că acea mulțime care l-a ales pe Baraba nu avea nici un motiv logic pentru a decide acest lucru. La un moment dat, Pilat i-a întrebat de fapt, cu privire la rațiunea deciziei lor (Matei 27:23), iar ei au răspuns cu dorința lor, cu interesele manipulatorilor din umbră: Isus “să fie răstignit” (Matei 27:23). Ei au căzut răpuși de valul manipulării și au devenit victimele sentimentelor și instingtelor lor de moment.

Este de-a dreptul un act de teribilă nechibzuință, să faci o alegere ignorând orice bază logică. Cu toate acestea marea majoritate a oamenilor aleg ceea ce la place și resping ceea ce le face bine. Priviți, deși tote argumentele raționale și practice sunt în favoarea lui Isus, a stilului de viață promovat de El, mulțimea alege împotriva oricărei logici, cele mai banale și distrugătoare lucruri, mânați de placere. Satisfacerea plăcerii temporare pervertite, este criteriul de alegere răspândit la scară largă în această lume. Oamenii își ratează binele etern, oricât de bine ar fi el argumentat, din ignoranță și fac jocul unui entuziasm bolnav.

Fii înțelept și alege în baza dovezilor solide, oricât de “neplăcut” ar fi acest lucu. Plăcerea este trecătoare, însă rațiunea rămâne. Și la alegerile locale, dacă vei apela la motivele logice, vei ști pe cine să alegi și veo face o alegere bună.

Gândește-te cu toată seriozitatea la consecințele alegerii tale. Deși poporul care a trebuit atunci să aleagă între Baraba și Isus, știa că alegerea lor va fi urmată consecințe dramatice, ei au ales dezatrul sinistru, penru ei și pentru generațiile următoare (Matei 27:25). Cât de iresponsabil este omul care se eschivează de la alegeri precum Pilat, care se lasă manipulat de cei răi, care decide sub presiunea sentimentelor ignorând rațiunea, cum fac cei mai mulți, dar mai ales, care își cere blestemul cumplit.

Suntem liberi să alegem, însă suntem obligați să experimentăm consecințele alegerii noastre. Vrei să iei în serios urmările alegerii tale? Sufletul tău are nevoie de un prezent și  de un viitor binecuvântat cu Isus. De ce să alegi blestemul și pedeapsa eternă a diavolului? Comunitatea ta, familia și copiii tăi trebuie să celebreze beneficiile alegerii tale și nu urgia consecintelor ei.

Concluzii. De două mii de ani a început o campanie electorală care a penetrat generațiile și continuă în vremea nostră. Trebuie să alegem între Baraba și Isus. Între întuneric și lumină. Între pierzare și fericire eternă. Ce confuzie poate fi? Alege-L pe Isus! Cu toată responsabilitatea, neinfluiențat de cei răi, bazat pe argumentele bibliei, care sunt probate de istorie, pentru binele etern al tău și al celor care vin în urma ta, alege-L pe Isus!

Iar duminică, 05 iunie 2011, alege între forțele comuniste și cele democratice. Între binele și necazul localității tale. Ce neclaritate ai putea avea? Nu este destul de evident contrastul? Alege dând dovadă de responsabilitate și rațiune! Alege democrația! Doamne ajută!

Reclame

Responses

 1. Frate Doru,
  Salutari din Sacramento!
  Va citesc cu satisfactie blogul Dvs. si apreciez mult lucrarea pe care o faceti. Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va rasplateasca vesnic.
  Fr.Valer, Sacramento

  • Frate Valer,
   Salutări de la Chișinău!

   Mulțumesc pentru aprecieri! Ne luptăm să fim de folos Regelui!

   Cu mult respect,
   Doru C


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: