Publicat de: Doru Cîrdei | 29/05/2010

Însetează, vino, bea, curgi! (Ioan 7:37-39)

Era multă contradicție între oameni cu privire la Isus. Contradicție a fost, este și v-a fi… Erau așa de mulți cei care nu credeau că Isus este Mesia, Salvatorul, Fiul lui Dumnezeu. Rudele sale apropiate îl respingeau (Ioan 7:3-5). Iudeii Îl căutau (7:11), se mirau de învățătura Lui (7:15), însă rămâneau nedumeriți, deoarece n-o înțelegeau (7:35). Mulțimea era inconsecventă și împărțită: unii apreciindu-L ca fiind un om bun, alții acuzându-L ca pe un eretic influent (7:12, 43). Îl considerau demonizat (7:20), parțial unii credeau în El (7:31), în timp ce alții ar fi dorit să-L aresteze (7:44). Elita religioasă, preoții și fariseii au însărcinat ofițeri să-L aresteze (7:32), însă aceștia copleșiți de discursul lui Isus, n-au îndrăznit să-L aresteze (7:45-46), fiind din acest motiv, suspectați de farisei de aderare la erezie (7:47-49). Nicodim, fariseul care avuse o întrevedere cu Isus într-o noapte, încerca fără succes să-L apere pe Isus (7:50-52).

În acest context, la sfârșitul însemnatei sărbători a corturilor, Isus s-a ridicat și a strigat: „Dacă însetează cineva, să vină la Mine, și să bea. Cine crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie, cum zice Scriptura” (7:37-38). Se referea la Duhul Sfânt promis celor care cred în El, promisiune care încă nu fusese împlinită, deoarece Isus încă nu fusese glorificat (7:39). Patru verbe domină fraza lui Isus, verbe care ne cheamă la credință în acțiune: însetează, vino, bea, curgi!

Însetează! „Dacă însetează cineva” a rostit Isus în mod sonor. De ce „dacă”? Deoarece interesul spiritual al acelor oameni de atunci era foarte scăzut. Gradul lor de confuzie era foarte ridicat. Iar Dumnezeu nu poate fi perceput de ignoranți și nici de îndoielnici. Este un principiu universal: cine caută găsește… și găsește ceea ce caută.

Cât de preocupat ești tu de lucrurile spirituale? Cu câtă convingere cauți pe Dumnezeu? Cât de mult tânjește sufletul tău după El? Cu câtă ardoare dorești experiențe spirituale autentice? Un însetat de felul acesta scria: „Dumnezeule, Tu eşti Dumnezeul meu, pe Tine Te caut! Îmi însetează sufletul după Tine, îmi tânjeşte trupul după Tine…” (Psalm 63:1).

Vino! „Să vină la Mine” a continuat strigarea lui Isus. Vezi, cei oameni care erau în jurul Lui, au primit invitația de a veni la El. Ei erau în prezenta lui Isus, dar nu erau cu El. Îl ascultau, dar nu-L aprobau. Îl vedeau, dar nu-L credeau. Îl cunoșteau, dar nu aveau o relație spirituală cu El. Iar Dumnezeu nu poate fi perceput decât prin actul intim al credinței. Trebuie să treci de partea Lui. Să împărtășești valorile Lui. Să recunoști autoritatea Sa.

Cât ești de dispus să vii la Isus? Cât de mult îți propui să te apropii de El? Cât din autoritatea Sa vrei să recunoști? În ce măsură dorești să te identifici cu El, Salvatorul tău? Credința te duce în intimitatea cu Isus. Dacă tânjești după Dumnezeu, trebuie să-ți placă să te apropii de El.

Bea! „Să bea” a sunat oferta lui Dumnezeu. Isus se aștepta ca acei oameni să consume ceea ce le oferea El. Oferta Lui era reală, nu abstractă. Cel ce căuta cu pasiune pe Dumnezeu, trebuia să se identifice cu Isus și să experimenteze spiritualitatea autentică. Când depravatul vameș, Zacheu, a răspuns chemării la Isus, a experimentat divina iertare a păcatelor (Luca 19:1-9). Orbul Bartimeu a sărit la invitația lui Isus și a experimentat vindecarea incurabilei lui dezabilități (Marcu 10:46-52). Simon Petru, a experimentat imposibilul mers pe apă cu Isus (Matei 14:29). Lazăr a experimentat incredibila înviere din morți (Ioan 11:43-44). Primii creștini au experimentat controversatul Duh Sfânt dat de Isus (Fapte 2:33). A crede în El, înseamnă a și experimenta ceea ce oferă El.

Cum stai cu experiența spirituală? Cât din ceea ce oferă Isus, ai experimentat în mod personal? Ești tu dispus să consumi cu convingere tot ceea ce oferă Isus? Înțelege, sunt destui care s-au identificat cu Isus și totuși în mod paradoxal refuză oferta lui Isus. În momentul în care renunți la suspiciuni preconcepute și la rațiuni nespirituale și începi să însușești darul lui Dumnezeu, în acel moment începe viața ta spirituală și dezvoltarea ei. În acel moment treci de la teoria creștină la practica creștină. De la dogmă, la experiență. Și ele numai împreună funcționează…

Curgi! Trebuie să devii un container care curge, a conchis Isus. El i-a provocat pe oameni să fie atât de preocupați de spiritualitate, încât să se lase atrași de El, echipați cu experiențe spirituale pentru a deveni sursele Lui de spiritualitate în această lume. Acești oameni aveau o misiune imposibilă: să ofere lumii întregi viață spirituală. Și ei au devenit canale ale puterii divine din momentul în care au început să consume puterea divină, în ziua Cincizecimii.

Care este impactul tău spiritual în această lume? Nu ai înțeles încă, că misiunea ta este de natură ofensivă și nu defensivă? Pricepi că în loc să păstrezi cu orice chip spiritualitatea, tu trebuie să oferi celor din jurul tău potop de manifestări divine? Iată de ce gradul tău de pasiune pentru Dumnezeu determină în mod serios potențialul tău spiritual în această lume! Tot din acest motiv, a fi credincios înseamnă a experimenta pe Dumnezeu în așa manieră încât cei din jur să beneficieze de manifestările divine. Iar aceasta este posibil numai prin Duhul Sfânt!

Reclame

Responses

  1. Multumesc!
    Un Mesaj foarte inspirat si incurajator!
    Slava Domnului!
    Domnul sa va binecuvinteze!

    • Apreciez, „aprecierile”!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: