Publicat de: Doru Cîrdei | 10/01/2010

Ce ți-ai propus să faci cu perlele tale anul acesta?

Suntem la început de an. O perspectivă corectă contează mult. Ce ți-ai propus anul acesta? Ce investiții planifici? Care sunt visurile tale? Isus a spus: „… să nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare, şi să se întoarcă să vă rupă.” (Matei 7:6) Valorile noastre pot fi compromise și degradate sau administrate și investite în acest an. Știi tu ce ai mai prețios și ce ar trebui să faci cu aceste perle?

Sufletul. Când mă gândesc la ceea ce are omul mai scump, îmi amintesc mai întâi de retorica Fiului Lui Dumnezeu: „Şi ce foloseşte unui om să câştige toată lumea, dacă îşi pierde sufletul? Sau ce va da un om în schimb pentru sufletul său? (Marcu 8:36-37) În context, Mântuitorul s-a referit la suflet ca fiind acea parte spirituală a ființei umane care este eternă. Dimensiunea nematerială a omului contează cel mai mult. Valoarea unui suflet uman nu poate fi echivalată cu toate comorile existente în lume. Iată o perlă, care merită cea mai mare grijă! Sufletul uman își va continua veșnicia în glorie sau în pedeapsă. Ați „pierde sufletul” înseamnă a da voie celor care te despart de Dumnezeu să te influențeze. Salvatorul sufletului este Domnul Isus, care în momentul în care decizi să-L urmezi cu pocăință, te împacă cu Dumnezeu. Nu știu care a fost starea sufletului tău până în acest moment. Nu cunosc pe mâinile cui a fost acest mărgăritar al tău de mare preț. Știu însă că la acest început de an, tu poți lua hotărârea de a nu mai da voi celor care terfelesc sufletele să se atingă de sufletul tău. Și mai știu că în momentul în care sufletul tău va fi încredințat în mod deplin Domnului Isus, va fi cu adevărat în siguranță!

Trupul. O altă perlă pe care nu trebuie să o lași la dispoziția răufăcătorilor este trupul tău. Dimensiunea fizică a ființei tale. Corpul uman nu este cel mai prețios bun pe care îl are omul. Însă este „perla” în care este ambalat briliantul de valoare maximă (vezi 2Corinteni 4:16-18). Și din acest motiv contează atât de mult în ce condiții îmi păstrez trupul. Apostolul Pavel a scris: „Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine. Mâncările sunt pentru pântece, şi pântecele este pentru mâncări. Şi Dumnezeu va nimici şi pe unul şi pe celelalte. Dar trupul nu este pentru curvie: el este pentru Domnul, şi Domnul este pentru trup.” (1Corinteni 6:12-13). Revelația divină îmi concretizează faptul că orice compromis sau abuz alimentar, sexual, etc. sau orice dependență dăunătoare, trebuie evitată în mod tranșant. Organismul tău fizic trebuie protejat de influențele distrugătoare ale celor care îți calcă în picioare sănătatea, demnitatea și moralitatea sexuală. Decide să spui NU, la acest început de an oricărei plăceri, dependențe sau obicei, care știi că îți amenință sănătatea fizică și demnitatea morală. Disciplina alimentară, un stil de viață sănătos, curăția morală sunt valori pe care nu trebuie să le lași la cheremul celor care nu le prețuiesc. Trupul tău este pentru Domnul. Iată un ideal pentru care merită să militezi!

Timpul. Proverbul american spune: „timpul este bani”. Însă când vorbim în termenii eternității, timpul este mult mai prețios decât banii. Biblia zice: „Răscumpărați vremea, căci zilele sunt rele.” (Efeseni 5:16). Ni se sugerează că pierdem timp. În timp ce viața mea se scurge, trebuie să fac tot posibilul să administrez în modul cel mai eficient fiecare secundă. Vrei tu să faci aceasta la acest început de an? Un calcul foarte simplu mă face să înțeleg că dacă voi petrece anul acesta o oră pe zi la televizor (pentru a afla ceea ce aș putea citi în cinci minute în ziar sau pe internet), voi pierde aproape o lună din anul 2010. Dar dacă mai adaug, tipul irosit pe internet, etc.? Înțelegi care sunt fisurile programului tău zilnic? Cât de vulnerabilă este această perlă a timpului? Ce măsuri îți propui la acest început de an, în așa fel ca să ai timp pentru lucrurile care cu adevărat contează în viața aceasta și în veșnicie?

Banii. Nu putem ignora faptul că și banii, chiar cei din Republica Moldova au valoare. Ei reprezintă calificarea și abilitățile tale, precum și efortul pe care îl depui din punct de vedere profesional. Trăim în epoca banilor, și din acest motiv aproape totul este evaluat în termeni financiari. Dimensiunea financiară a vieții tale, această perlă, poate fi risipită de cei, sau împreună cu cei care se destrăbălează, care cumpără fericire falsă. Profetul Isaia striga: „De ce cântăriți argint pentru un lucru care nu hrănește? De ce vă dați câștigul muncii voastre pentru lucruri care nu satură? (Isaia 55:2). Vrei o investiție sigură pentru resursele tale bănești la acest început de an? Isus îți este de ajutor: „Strângeți-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile și rugina și unde hoții nu le sapă și nu le fură” (Matei 6:20). Ce vei decide cu privire la această perlă la acest început de an? Dacă regreți unele investiții ale anului precedent, „bate palma” cu Președintele Băncii Cerești, până nu trece anul… De ce să-ți riști agoniseala încă un an? Doamne ajută!

Reclame

Responses

  1. Mi-a placut!Dumnezeu sa va intareasca.Cam putine ati postat la pagina ”Despre Doru Cirdei”.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: